Versnellingsbakrevisie

Versnellingsbak problemen

Na verloop van tijd kan een versnellingsbak problemen krijgen of kapot gaan. Vaak heeft dit te maken met slijtage, of het uitvallen van een of meer van de onderdelen van de versnellingsbak. Wij hebben hieronder een aantal algemene problemen of symptomen op een rijtje gezet, met daarbij de mogelijke oorzaak.
Bent u niet zeker wat er met uw versnellingsbak aan de hand is, kom dan langs. Onze ervaren specialisten kunnen meestal eenvoudig vaststellen wat de oorzaak van het probleem is. Niet gevonden wat u zocht? Stuur dan een mailtje, we denken graag met u mee!

De versnellingsbak maakt lawaai en bijgeluiden.

Een versnellingsbak kan allerhande bijgeluiden maken. Gieren, ratelen, rammelen.
Dit kan worden veroorzaakt door verkeerde olie of te weinig olie in de versnellingsbak. Ook slijtage van de lagers is meestal goed te horen.
Wanneer de tandwielen van de versnellingsbak versleten of beschadigd zijn maakt de bak ook meer lawaai.
Daarnaast kunnen de afstandsringen tussen de tandwielen versleten zijn, waardoor zijdelingse speling ontstaat. Deze axiale speling zorgt soms voor het uit de versnelling springen en een lawaaiige versnellingsbak.

Blijf niet doorrijden met versnellingsbak geluiden!

Het is verstandig om een versnellingsbak met bijgeluiden zo snel mogelijk te laten nakijken. Met name bij lagerslijtage kan doorrijden zorgen voor uitslijten van het huis van de versnellingsbak. Dat maakt de reparatie erg veel duurder. Bovendien zorgt het metaal slijpsel dat ontstaat, voor verergering en versnelling van het probleem. Open deze pagina voor een advies.

Kraken bij schakelen of terugschakelen; synchromesh ringen versleten

Synchromesh ringen versleten
Wanneer het probleem is dat de versnellingsbak kraakt bij het schakelen, of wanneer terugschakelen moeilijk gaat, kan dit liggen aan een slecht functionerende synchromesh. Deze zorgt ervoor dat de tanden bij de wisseling van een versnelling met gelijke snelheid draaien. Daardoor gaat het ingrijpen van de tanden soepel.
De problemen als kraken of moeilijk schakelen kunnen optreden als gevolg van versleten, gebroken, of beschadigde synchroniseerringen. De synchroniseer inrichting kan zijn beschadigd of versleten. Kijk hier wat we er aan kunnen doen.

De versnellingsbak schiet uit de versnelling

schakelmechanisme versleten

Het probleem van “uit de versnelling schieten”, bijvoorbeeld bij het acceleren of gas loslaten, kan meerdere oorzaken hebben. Het schakelmechanisme kan versleten zijn, de schakelmof kan versleten zijn en het kan ook met de synchroniseer inrichting te maken hebben.
De tandwielen krijgen tijdens het rijden een behoorlijke kracht te verduren om het koppel van de motor over te brengen op de wielen. Deze krachten in combinatie met slijtage kan er voor zorgen dat er zijdelingse (axiale) krachten ontstaan, die er voor zorgen dat de versnellingsbak uit de versnelling schiet.
In sommige gevallen kan een losgelopen borging (een moer bijvoorbeeld) of versleten motorsteunen ook de oorzaak zijn. Open deze pagina om te zien wat we aan het uit de versnelling schieten kunnen doen.

De versnellingsbak gaat moeilijk in de versnelling

versnellingsbak doorsnede
Als de versnellingsbak problemen geeft omdat hijmoeilijk schakelt, is het belangrijk om te controleren of de koppeling wel volledig ontkoppelt. Voor het schakelen is het absoluut noodzakelijk dat er geen kracht meer wordt uitgeoefend op de aandrijving. Als de koppeling niet geheel vrij komt, is het inschakelen van met name de eerste en de achteruit versnelling een probleem.
Als de afstelling van de koppeling in orde is, kan een probleem met de synchroniseer inrichting ook zorgen voor een moeilijk schakelende versnellingsbak. Open deze pagina om te zien wat we aan dit probleem kunnen doen.

 

Lawaai of gieren in de bocht

Meestal is dit juist niet te wijten aan de versnellingsbak. In de bocht komen er andere krachten op de wielen te staan. Daardoor kunnen versleten wiellagers of een versleten differentieel lawaai gaan maken. Open deze pagina voor een voorstel voor een oplossing.

Herkent u een van deze problemen? Maak dan een afspraak voor een controle. Wij staan u graag te woord!