Turbo aanbieding 1.6 hdi motoren, vervangen vanaf € 968,- incl. btw!

Een veel voorkomende reparatie is het vervangen van de turbo van een moderne diesel motor. Dat geldt ook voor de 1.6 hdi motor van PSA, die onder andere gebruikt wordt in de modellen van Peugeot, Citroen, Fiat, Ford en Volvo. Door onze ervaring met dit werk en onze scherpe inkoop voorwaarden kunnen wij het vervangen van zo’n turbo aanbieden tegen de vaste lage prijs van € 968,- inclusief btw!

9 van de 10 keer is het defect raken van de turbo van deze motoren echter het gevolg van vervuiling van de motor. Hierdoor ontstaat een smeertekort in de motor waardoor de turbo maar ook het lagerwerk en de nokkenas schade op kunnen lopen. Hieronder is een filmpje te zien van het lekken van verstuivers in zo’n 1.6 hdi motor. Teer heeft zich verzameld rond de verstuiver en er is zelfs sprake van lekkage van compressie.

Het vervangen van een turbo op een vervuilde motor is net zo zinloos als het oppompen van een lekke band. De turbo zal binnen korte tijd weer de geest geven.

We werken dan ook stapsgewijs bij deze motoren. De eerste vraag is of de turbo versleten is als gevolg van normale slijtage of dat er sprake is van vervuiling waardoor de turbo te weinig olie gekregen heeft. We beginnen met uitlezen en controleren van de verstuivers en controleren op lekkage. Als er lekkage bij de verstuivers is, is het zaak om de verstuivers te demonteren, de verstuivergaten te reinigen en te frezen en de verstuivers te testen. Indien deze goed testen, kunnen de verstuivers terug gemonteerd worden. Met de verstuivers zijn we zo’n 4 uur bezig. Ons uurtarief is € 67,- exclusief BTW en het testen zelf kost € 17,50 exclusief BTW per verstuiver. Als uit de test blijkt dat er wel verstuivers defect zijn, kunnen we die reviseren of vervangen.

Zodoende is de prijsopgave voor alleen het oplossen van het lekken van de verstuivers als volgt;

Aantal Prijs
ex. BTW
Arbeid 4 uur € 268,-
Testen 4 maal € 70,-
Intake cleaner diverse € 30,-
Totaal € 368,-

Inclusief BTW en garantie is dat € 445,-

De mate van vervuiling van de inwendige motor controleren we door het zeefje voor de vacuumpomp te bekijken. Indien hier sprake is van verstopping, worden ook de zeef in de olieaanvoerbuis van de turbo gecontroleerd en de zeef in de olieaanvoerbuis van de oliepomp. Hieronder een voorbeeld van een olieaanzuigbuis van de oliepomp van zo’n motor. Er zit zoveel teer voor het gaas dat er bijna geen olie meer langs komt!

Teerdeeltjes voor het gaas verstoppen de aanvoer van de oliepomp.

Teerdeeltjes voor het gaas verstoppen de aanvoer van de oliepomp.

In alle gevallen spoelen we bij het vervangen van de turbo de motor. Dat betekent dat er een reinigingsmiddel aan de olie wordt toegevoegd waarmee de motor een tijd stationair draait. Met het aftappen van de olie spoelt het grootste gedeelte van de vervuiling (teerdeeltjes) uit de motor.

Aantal Prijs
ex. BTW
Uitlezen  1 € 30,-
Motor flush 2 maal € 30,80
Motorolie 4,2 liter € 58,50
Olie filter 1 € 13,20
Arbeid 0,5 uur € 33,50
Totaal € 166,-

De turbo kost € 599,- exclusief btw. De- en montage van de turbo neemt inclusief de controle op vervuiling zo’n 3 uur in beslag, waarmee we inclusief het spoelen van de motor uitkomen op:

Aantal Prijs
ex. BTW
Spoelen 1 € 166,-
Turbo 1 stuks € 599,-
Arbeid 3 uur € 201,-
Totaal € 966,-

Inclusief btw en Bovag garantie is dat € 1169,-

Indien de verstuivers lekken en dit ook verholpen wordt, bieden we de gehele ingreep aan voor € 1595,- inclusief btw.

Niet de laagste prijs voor het vervangen van een turbo wellicht. Echter, het wegnemen van de oorzaak van de schade, het spoelen van de motor en het controleren van de vervuiling ervan is voorwaarde voor het behoud van de nieuwe turbo. Alleen op deze manier kan deze reparatie duurzaam uitgevoerd worden en kunt u weer jaren op aan van uw motor. We zijn een Bovag revisie bedrijf en werken dagelijks aan motoren. Als er vragen resteren, aarzel niet om deze te stellen!