aankoopkeuring

Aankoopcontrole

Tweedehands auto kopen? Doe een aankoopcontrole!

Carrec Technocenter staat graag klaar voor haar klanten, ook met advies als daar om gevraagd wordt. Zodoende zien we al een tijdje een groeiend aantal consumenten dat door ons geholpen wil worden bij het aanschaffen van een tweedehands auto. Daarnaast is een goed inzicht in de technische staat van uw auto ook aan de orde als de garantie afloopt of als er (forse) mankementen zijn waardoor u moet kiezen tussen herstellen en weer langere tijd doorrijden of afscheid nemen.

Omdat wij als universeel reparatie en revisie bedrijf nu eenmaal de grotere mankementen van vrijwel alle merken en alle typen auto’s tegenkomen, weten we waar we op moeten letten. Sinds medio 2014 mogen wij deze controles ook uitvoeren voor Autoweek, voor het item “Klokje rond“. Zie hier een video-impressie van twee van die controles: Klokje rond Seat Ibiza ST 1.2 TDI en Klokje rond Alfa Romeo GT 1.9 jtdm

Waar het voor u soms lastig is om te bepalen of een auto zich “goed gedraagt”, horen en zien wij vaak al snel of dat zo is. Er wordt wel eens gezegd dat we hier “wandelende vermogensbanken” hebben, omdat een aantal van onze diagnose specialisten door een proefrit vaak al weet of de motor zijn oorspronkelijke kracht nog levert of niet. Belangrijker wellicht is dat we ook de zwakke punten, als die er zijn, kennen en weten hoe deze zich (eventueel in een beginnend stadium) openbaren.

Wat houdt de aankoopcontrole in?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een aankoopkeuring zoals door ANWB en Dekra wordt aangeboden, controleren wij niet alle electrische snufjes in de auto. U bent zelf prima in staat om de electrische ramen, de centrale deurvergrendeling en de navigatie etc. te controleren. Wij lezen de auto uit met onze diagnose apparatuur, waardoor eventuele meldingen van het motormanagement systeem zichtbaar worden. We maken een uitgebreide proefrit, zodat de prestaties van de motor en de versnellingsbak maar zeker ook de aandrijflijn, het onderstel en de remmen goed gecontroleerd kunnen worden.

Bij twijfel kunnen we de diagnose apparatuur aangesloten houden tijdens de proefrit en de voornaamste waarden van de motor opslaan en terug zien. Vervolgens gaat de auto bij ons op de brug voor een controle van de onderzijde. Alles bij elkaar zijn we ruim anderhalf uur bezig, inclusief het uitlezen van het motormanagementsysteem van de auto rekenen we daarvoor € 195,- inclusief btw. Op de factuur komen meteen de bevindingen te staan. Eventuele mankementen worden benoemd en de prijzen van het herstel ervan desgewenst voor u berekend. Deze kunnen dienen als gespreksonderwerp met de verkoper van de auto. Trek voor deze controles ruim 2 uur uit, want dat is in de praktijk de doorlooptijd.

Tot slot kunnen we door onze ervaring met het groot onderhoud van deze auto’s voorspellen welke, soms kostbare, slijtage onderdelen er “aan zitten te komen”. Dat voorkomt verrassingen kort na de aanschaf. Op die manier kan een goed onderbouwde keuze gemaakt worden. Uiteindelijk is het aan u zelf om te bepalen of u de prijs van de occasion in relatie tot onze bevindingen de juiste vindt, of dat er onderhandeld moet worden.

Meestal is het overigens een kwestie van “doen!” of “lekker laten staan!”. Bent u dus bezig met de aanschaf van een auto en niet helemaal zeker van de kwaliteit van de occasion, geef ons 1 of 2 dagen van tevoren een seintje en wij zorgen dat de juiste diagnose specialist voor u klaar staat!